A egy friss, ízletes nyári főétel a cukkinis rakott olasz raguval magyar és olasz konyha kedvelőinek. Mediterrán raguval gondoskodik az ízek harmóniájáról.

Cukkinis rakott olasz raguval
Ha egy egyszerű cukkinis egytálételt keresel, ez jó választás lehet.
Hozzávalók
Soffritóhoz
- 1 közepes sárgarépa
- 1 szál angol zeller (zellerszár)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezc fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
A raguhoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg darált hús (pulyka, sertés, marha vagy keverék)
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
- Só, bors
- Só, borsSzárított oregánó, kakukkfű, bazsalikom, lestyán (ízlés szerint)
Elkészítés
- Soffritto készítése:Aprítsuk fel a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát (reszelhetjük is vagy késes aprítóval darálhatjuk). Pirítsuk őket olívaolajon 5-7 percig, amíg megpuhulnak és az illatuk felszabadul. Tegyük félre.
- Ragu készítése:Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk újabb 2 evőkanál olívaolajat, és pirítsuk meg a darált húst magas hőfokon.Ha megpirult, öntsük hozzá a fehérbort, forraljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a soffrittót. Fűszerezzük ízlés szerint, majd főzzük fedő alatt, közepes lángon 15-20 percig.
- Cukkini előkészítése:A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le, de nem szükséges meghámozni. Szeleteljük hosszában vékony csíkokra (pl. mandolinnal).
- Rétegezés:Kenjük ki a tepsi alját egy kevés olívaolajjal.Rétegezzük az alapanyagokat: cukkini, ragu, reszelt mozzarella – ismételjük, míg el nem fogynak.A tetejére mozzarella, majd parmezán kerüljön.
- Sütés:Előmelegített sütőben 180 °C-on (fedő nélkül) süssük 30-40 percig, amíg a sajt megpirul és a cukkini megpuhul.
Megjegyzés/Tipp
Tálalás:
Hagyjuk hűlni legalább 10 percig, hogy szépen szeletelhető legyen. Díszítsük friss bazsalikommal, oregánóval vagy kakukkfűvel.