Go Back
Cukkinis rakott olasz raguval

Cukkinis rakott olasz raguval

Ha egy egyszerű cukkinis egytálételt keresel, ez jó választás lehet.
Előkészítési idő 40 minutes
Főzési idő 40 minutes
Összes idő 1 hour 20 minutes
Recept fajta Főétel
Konyha Magyar, Olasz

Hozzávalók
  

Soffritóhoz

  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 szál angol zeller (zellerszár)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezc fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj

A raguhoz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg darált hús (pulyka, sertés, marha vagy keverék)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
  • Só, bors
  • Só, borsSzárított oregánó, kakukkfű, bazsalikom, lestyán (ízlés szerint)

Elkészítés
 

  • Soffritto készítése:
    Aprítsuk fel a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát (reszelhetjük is vagy késes aprítóval darálhatjuk). Pirítsuk őket olívaolajon 5-7 percig, amíg megpuhulnak és az illatuk felszabadul. Tegyük félre.
  • Ragu készítése:
    Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk újabb 2 evőkanál olívaolajat, és pirítsuk meg a darált húst magas hőfokon.Ha megpirult, öntsük hozzá a fehérbort, forraljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a soffrittót. Fűszerezzük ízlés szerint, majd főzzük fedő alatt, közepes lángon 15-20 percig.
  • Cukkini előkészítése:
    A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le, de nem szükséges meghámozni. Szeleteljük hosszában vékony csíkokra (pl. mandolinnal).
  • Rétegezés:
    Kenjük ki a tepsi alját egy kevés olívaolajjal.Rétegezzük az alapanyagokat: cukkini, ragu, reszelt mozzarella – ismételjük, míg el nem fogynak.A tetejére mozzarella, majd parmezán kerüljön.
  • Sütés:
    Előmelegített sütőben 180 °C-on (fedő nélkül) süssük 30-40 percig, amíg a sajt megpirul és a cukkini megpuhul.

Megjegyzés/Tipp

Tálalás:
Hagyjuk hűlni legalább 10 percig, hogy szépen szeletelhető legyen. Díszítsük friss bazsalikommal, oregánóval vagy kakukkfűvel.