A rakott cukkini a magyar konyha egyik kedvelt nyári főétele: nemcsak finom, hanem egyszerű elkészíteni. Friss alapanyagokból tökéletes választás meleg napokra.

🥘 Rakott cukkini
Könnyű, laktató és egészséges rakott cukkini recept sajtosan vagy tejfölösen
Hozzávalók
- 2 közepes cukkini
- 30 dkg darált hús csirke, pulyka vagy sertés
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 2 M tojás
- 1 bögre főtt rizs kb. 15 dkg
- 1 dl sűrített paradisom
- Só, bors, majoránna, oregánó ízlés szerint
- 10-15 dkg reszelt sajt trappista, mozzarella stb. (opcionális)
Elkészítés
- A cukkinit előkészíted:A cukkiniket megmosod, vékony karikákra vágod, vagy tökgyalunk lereszeled.Enyhén sózd be, és tedd félre pár percre, hogy levet eresszen.
- A húsos töltelék:Egy serpenyőben olajon megdinszteled a finomra vágott hagymát.Hozzáadod a darált húst, sózod, borsozod, fűszerezed.Amikor már majdnem kész, belekevered a sűrített paradicsomot, és összeforralod.
- A tejfölös keverék:A tejfölt simára kevered a tojásokkal, kevés sóval.
- Összeállítás (egy közepes tepsiben vagy jénai tálban):Alulra egy réteg cukkinit fektetsz.Rá jön a húsos töltelék fele.Erre rétegzed a főtt rizst (opcionális, de laktatóbb lesz tőle).Megint egy réteg cukkini, majd a maradék hús.Tetejére cukkini szeletek, majd a tojásos tejföl.Megszórod reszelt sajttal (opcionális)
- Sütés:Előmelegített sütőben, alsó-felső sütés móddal, 180 °C-on 35-40 percig sütöd, amíg a teteje aranybarnára sül és a cukkini megpuhul.
Megjegyzés/Tipp
🌿 Tipp:
Vegetáriánus változat: A darált húst helyettesítheted pirított gombával, reszelt sárgarépával, lencsével vagy főtt bulgurral. A rizst szoktam karfiol rizzsel is helyettesíteni:
A karfiolt rózsáira szedem, késes robotgéppel rizsszem nagyságúra aprítom.
Utána úgy használom fel, mint a sima rizst.
Vegetáriánus változat: A darált húst helyettesítheted pirított gombával, reszelt sárgarépával, lencsével vagy főtt bulgurral. A rizst szoktam karfiol rizzsel is helyettesíteni:
A karfiolt rózsáira szedem, késes robotgéppel rizsszem nagyságúra aprítom.
Utána úgy használom fel, mint a sima rizst.