Go Back
Rakott cukkini

🥘 Rakott cukkini

Könnyű, laktató és egészséges
Előkészítési idő 40 minutes
Főzési idő 40 minutes
Recept fajta Főétel
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

  • 2 közepes cukkini
  • 30 dkg darált hús csirke, pulyka vagy sertés
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 M tojás
  • 1 bögre főtt rizs kb. 15 dkg
  • 1 dl sűrített paradisom
  • Só, bors, majoránna, oregánó ízlés szerint
  • 10-15 dkg reszelt sajt trappista, mozzarella stb. (opcionális)

Elkészítés
 

  • A cukkinit előkészíted:
    A cukkiniket megmosod, vékony karikákra vágod, vagy tökgyalunk lereszeled.
    Enyhén sózd be, és tedd félre pár percre, hogy levet eresszen.
  • A húsos töltelék:
    Egy serpenyőben olajon megdinszteled a finomra vágott hagymát.
    Hozzáadod a darált húst, sózod, borsozod, fűszerezed.
    Amikor már majdnem kész, belekevered a sűrített paradicsomot, és összeforralod.
  • A tejfölös keverék:
    A tejfölt simára kevered a tojásokkal, kevés sóval.
  • Összeállítás (egy közepes tepsiben vagy jénai tálban):
    Alulra egy réteg cukkinit fektetsz.
    Rá jön a húsos töltelék fele.
    Erre rétegzed a főtt rizst (opcionális, de laktatóbb lesz tőle).
    Megint egy réteg cukkini, majd a maradék hús.
    Tetejére cukkini szeletek, majd a tojásos tejföl.
    Megszórod reszelt sajttal (opcionális)
  • Sütés:
    Előmelegített sütőben, alsó-felső sütés móddal, 180 °C-on 35-40 percig sütöd, amíg a teteje aranybarnára sül és a cukkini megpuhul.

Megjegyzés/Tipp

🌿 Tipp:
Vegetáriánus változat: A darált húst helyettesítheted pirított gombával, reszelt sárgarépával, lencsével vagy főtt bulgurral.