🥘 Rakott cukkini
Könnyű, laktató és egészséges rakott cukkini recept sajtosan vagy tejfölösen
Előkészítési idő 40 minutes perc
Főzési idő 40 minutes perc
Recept fajta Főétel
Konyha Magyar
- 2 közepes cukkini
- 30 dkg darált hús csirke, pulyka vagy sertés
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 2 M tojás
- 1 bögre főtt rizs kb. 15 dkg
- 1 dl sűrített paradisom
- Só, bors, majoránna, oregánó ízlés szerint
- 10-15 dkg reszelt sajt trappista, mozzarella stb. (opcionális)
A cukkinit előkészíted:A cukkiniket megmosod, vékony karikákra vágod, vagy tökgyalunk lereszeled.Enyhén sózd be, és tedd félre pár percre, hogy levet eresszen. A húsos töltelék:Egy serpenyőben olajon megdinszteled a finomra vágott hagymát.Hozzáadod a darált húst, sózod, borsozod, fűszerezed.Amikor már majdnem kész, belekevered a sűrített paradicsomot, és összeforralod. A tejfölös keverék:A tejfölt simára kevered a tojásokkal, kevés sóval. Összeállítás (egy közepes tepsiben vagy jénai tálban):Alulra egy réteg cukkinit fektetsz.Rá jön a húsos töltelék fele.Erre rétegzed a főtt rizst (opcionális, de laktatóbb lesz tőle).Megint egy réteg cukkini, majd a maradék hús.Tetejére cukkini szeletek, majd a tojásos tejföl.Megszórod reszelt sajttal (opcionális) Sütés:Előmelegített sütőben, alsó-felső sütés móddal, 180 °C-on 35-40 percig sütöd, amíg a teteje aranybarnára sül és a cukkini megpuhul.
🌿 Tipp:
Vegetáriánus változat: A darált húst helyettesítheted pirított gombával, reszelt sárgarépával, lencsével vagy főtt bulgurral.
A rizst szoktam karfiol rizzsel is helyettesíteni:
A karfiolt rózsáira szedem, késes robotgéppel rizsszem nagyságúra aprítom.
Utána úgy használom fel, mint a sima rizst.