A besamel mártás, más néven fehér mártás, a francia konyha egyik alapköve, amely számos ételhez ad krémes textúrát és gazdag ízt.

Besamel mártás – A klasszikus fehér szósz egyszerűen
Könnyen elkészíthető, és remekül illik például lasagnéhoz, rakott zöldségekhez vagy csőben sült fogásokhoz.
Hozzávalók
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej (lehetőleg meleg)
- ízlés szerint Só, frissen őrölt bors
- 1 csipetnyi őrölt szerecsendió (vagy reszelt)
Elkészítés
- Egy lábasban olvaszd meg a vajat alacsony hőfokon.
- Add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd 1-2 percig, amíg világos színű rántást kapsz.
- Fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes, sima mártást kapj (habverővel könnyebb).
- Főzd tovább óvatosan 2-3 percig, amíg besűrűsödik.
- Ízesítsd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.
Megjegyzés/Tipp
A besamelmártás alapként szolgálhat más szószokhoz is. Például sajtos változathoz keverj bele reszelt sajtot, vagy gazdagítsd főtt tojással és mustárral egy különlegesebb ízvilágért.
Ez a mártás remekül passzol olyan ételekhez, mint a lasagne, rakott zöldségek vagy csőben sült fogások. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan feldobja az ételeidet!