Besamel mártás

Besamel mártás

A besamel mártás, más néven fehér mártás, a francia konyha egyik alapköve, amely számos ételhez ad krémes textúrát és gazdag ízt.

Besamel mártás

Besamel mártás – A klasszikus fehér szósz egyszerűen

Könnyen elkészíthető, és remekül illik például lasagnéhoz, rakott zöldségekhez vagy csőben sült fogásokhoz.
Előkészítési idő 5 minutes
Főzési idő 30 minutes
Recept fajta Mártás
Konyha Francia, Magyar

Hozzávalók
  

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej (lehetőleg meleg)
  • ízlés szerint Só, frissen őrölt bors
  • 1 csipetnyi őrölt szerecsendió (vagy reszelt)

Elkészítés
 

  • Egy lábasban olvaszd meg a vajat alacsony hőfokon.
  • Add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd 1-2 percig, amíg világos színű rántást kapsz.
  • Fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes, sima mártást kapj (habverővel könnyebb).
  • Főzd tovább óvatosan 2-3 percig, amíg besűrűsödik.
  • Ízesítsd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.

Megjegyzés/Tipp

A besamelmártás alapként szolgálhat más szószokhoz is. Például sajtos változathoz keverj bele reszelt sajtot, vagy gazdagítsd főtt tojással és mustárral egy különlegesebb ízvilágért.
Ez a mártás remekül passzol olyan ételekhez, mint a lasagne, rakott zöldségek vagy csőben sült fogások. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan feldobja az ételeidet!