Sárga cukkinivel még színesebbé, és gazdagabbá teheted az egyszerű csalamádét. Ha nincs otthon elég uborkád, akkor helyette is tehetsz bele a zsenge cukkiniből ugyanúgy vékonyra szeletelve.

Cukkinis csalamádé befőzőautomatában
Mint a normális vegyes csalamádé, csak van benne kevesebb-több cukkini is
Hozzávalók
- 1 közepes fej édeskáposzta
- 4-5 db piros kápia paprika
- 1 kg uborka
- 1 kg zsenge cukkini (vékony, fiatal)
- 3-4 fej vöröshagyma
Felöntő léhez
- 2 liter víz
- 3 dl 10 %-os ecet
- 150-200 gramm cukor
- 50-60 gramm só
- ízlés szerint szemes bors, köménymag, mustármag, koriander mag
Elkészítés
- Befőzőautomatában készítetem, így elég egy alapos mosogatás az üvegeknek és tetőknek. Ezt mosogatógépben szoktam ezt elvégezni, de a hagyományos mosogatás is teljesen megfelel.
- Felvágom vékonyan a káposztát (vagygyaluld le, robotgéppel szeleteld fel) enyhén besózom, hagyom állni 1 órát.
- A vizet, ecetet, sót, cukrot, fűszereket felforralom, gyöngyözve hagyom főni 3-4 percig. A felöntőlét óvatosan kóstold meg, ha kell tegyél még hozzá sót vagy cukrot, alaposan keverd el, hogy feloldódjon.
- Közben robotgéppel felszeleteltem vékony karikára az uborkát, a kimagozott paprikát, a kis cukkiniket, vöröshagymát
- Ezután ezeket a karikázott zöldségeket hozzákevertem a káposztához a fűszerekkel együtt.
- Betöltöttem az üvegekbe az összekevert csalamádé alapot, de nem nyomkodtam túlságosan meg, hogy a felöntőlé alaposan át tudja járni.
- Ráöntöm a nem forró (inkább már csak kézmeleg) felöntőlét, úgy, hogy 3-4 mm szabad hely maradjon még az üveg szájáig.
- Ráteszem a fedőt, alaposan rácsavarom. Bepakolom a befőző automatába. Felöntöm csap hideg vízzel a tetők alsó pereméig, de legfeljebb a maximum jelzésig (ha két sor üveg van).
- 90 fokra és 30 percre állítom be a befőzőautomatát és elindítom. Amikor végzett, óvatosan leengedem belőle a forró vizet, és a tetőt rajta hagyva hagyom kihűlni másnapig az üvegeket.
Megjegyzés/Tipp
5%-os bio almaecettel is elkészíthető, de akkor dupla mennyiség kell belőle.
Cukor helyett 4-szeres eritrit+stevia édesítőt is használhaszt, de akkor a cukor mennyiségének a negyed részét kell venni.
Fontos, hogy ne tömd meg nagyon az üvegeket a zöldségekkel, tudjon közéjük folyni a felöntő lé, mert ha nem így teszel, kis idő múlva (1-2 hét) felforrhat (saját tapasztalat).