Go Back
Cukkinis csalamádé

Cukkinis csalamádé befőzőautomatában

Mint a normális vegyes csalamádé, csak van benne kevesebb-több cukkini is
Előkészítési idő 3 hours
Főzési idő 30 minutes
Recept fajta Saláta
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

  • 1 közepes fej édeskáposzta
  • 4-5 db piros kápia paprika
  • 1 kg uborka
  • 1 kg zsenge cukkini (vékony, fiatal)
  • 3-4 fej vöröshagyma

Felöntő léhez

  • 2 liter víz
  • 3 dl 10 %-os ecet
  • 150-200 gramm cukor
  • 50-60 gramm
  • ízlés szerint szemes bors, köménymag, mustármag, koriander mag

Elkészítés
 

  • Befőzőautomatában készítetem, így elég egy alapos mosogatás az üvegeknek és tetőknek. Ezt mosogatógépben szoktam ezt elvégezni, de a hagyományos mosogatás is teljesen megfelel.
  • Felvágom vékonyan a káposztát (vagygyaluld le, robotgéppel szeleteld fel) enyhén besózom, hagyom állni 1 órát.
  • A vizet, ecetet, sót, cukrot, fűszereket felforralom, gyöngyözve hagyom főni 3-4 percig. A felöntőlét óvatosan kóstold meg, ha kell tegyél még hozzá sót vagy cukrot, alaposan keverd el, hogy feloldódjon.
  • Közben robotgéppel felszeleteltem vékony karikára az uborkát, a kimagozott paprikát, a kis cukkiniket, vöröshagymát
  • Ezután ezeket a karikázott zöldségeket hozzákevertem a káposztához a fűszerekkel együtt.
  • Betöltöttem az üvegekbe az összekevert csalamádé alapot, de nem nyomkodtam túlságosan meg, hogy a felöntőlé alaposan át tudja járni.
  • Ráöntöm a nem forró (inkább már csak kézmeleg) felöntőlét, úgy, hogy 3-4 mm szabad hely maradjon még az üveg szájáig.
  • Ráteszem a fedőt, alaposan rácsavarom. Bepakolom a befőző automatába. Felöntöm csap hideg vízzel a tetők alsó pereméig, de legfeljebb a maximum jelzésig (ha két sor üveg van).
  • 90 fokra és 30 percre állítom be a befőzőautomatát és elindítom. Amikor végzett, óvatosan leengedem belőle a forró vizet, és a tetőt rajta hagyva hagyom kihűlni másnapig az üvegeket.

Megjegyzés/Tipp

5%-os bio almaecettel is elkészíthető, de akkor dupla mennyiség kell belőle.
Cukor helyett 4-szeres eritrit+stevia édesítőt is használhaszt, de akkor a cukor mennyiségének a negyed részét kell venni.
Fontos, hogy ne tömd meg nagyon az üvegeket a zöldségekkel, tudjon közéjük folyni a felöntő lé, mert ha nem így teszel, kis idő múlva (1-2 hét) felforrhat (saját tapasztalat).