
Cukkini dzsem
Cukkini dzsem vagy lekvár – ki hogy nevezi
Hozzávalók
- 2 kg pucolt és magtalanított cukkini
- 20-30 dkg cukor
- 2-3 db bio citrom leve
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
- 20 grammm Nature cookta pektin (tiszta citrus pektin)
Elkészítés
- A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk.
- Kevés vízben (egy csipet sóval – ez elhagyható) puhára főzzük.
- Szűrőtálba öntjük, és lecsepegtetjük
- A pektint keverjük el 20 dkg cukorral.
- A darabolt cukkinit, a pektines cukrot, 2 citrom levét és 1 tk fahéjat (elhagyható) beleszórjuk és az egészet homogénre turmixoljuk.
- Ha nem elég édes, akkor még tehető hozzá cukor ízlés szerint, ugyanígy ha valakinek nem elég savanyú akkor plusz citromlé, és a fahéjjal is ugyanez a helyzet.
- Üvegekbe töltjük, ilyen mennyiséget legjobb 200 ml-es üvegekbe tölteni, jól záródó tetővel lezárni.
- Befőző automatába betenni, vizet tenni bele a készülék leírásának megfelelően. Ezután 90 fokot és 30 perces főzési időt beállítani és elindítani.
- A főzés végén a vizet leereszteni (vigyázz, forró!), és a lefedett készülékben hagyni kihúlni.
Megjegyzés/Tipp
A fahéj + citromlé hatására almás ízvilágú lesz az amúgy semleges ízű cukkini.
Hagyományos dunsztolással is elkészíthető fazékban. Amikor gyöngyözni kezd a víz (vagy hőmérővel mérve eléri a 90 fokot), onnan számítva 30 percig főzni. Utána száraz dunsztba áttenni.