
Cukkinis rakott olasz raguval
Ha egy egyszerű cukkinis egytálételt keresel, ez jó választás lehet.
Hozzávalók
Soffritóhoz
- 1 közepes sárgarépa
- 1 szál angol zeller (zellerszár)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezc fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
A raguhoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg darált hús (pulyka, sertés, marha vagy keverék)
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
- Só, bors
- Só, borsSzárított oregánó, kakukkfű, bazsalikom, lestyán (ízlés szerint)
Elkészítés
- Soffritto készítése:Aprítsuk fel a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát (reszelhetjük is vagy késes aprítóval darálhatjuk). Pirítsuk őket olívaolajon 5-7 percig, amíg megpuhulnak és az illatuk felszabadul. Tegyük félre.
- Ragu készítése:Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk újabb 2 evőkanál olívaolajat, és pirítsuk meg a darált húst magas hőfokon.Ha megpirult, öntsük hozzá a fehérbort, forraljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a soffrittót. Fűszerezzük ízlés szerint, majd főzzük fedő alatt, közepes lángon 15-20 percig.
- Cukkini előkészítése:A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le, de nem szükséges meghámozni. Szeleteljük hosszában vékony csíkokra (pl. mandolinnal).
- Rétegezés:Kenjük ki a tepsi alját egy kevés olívaolajjal.Rétegezzük az alapanyagokat: cukkini, ragu, reszelt mozzarella – ismételjük, míg el nem fogynak.A tetejére mozzarella, majd parmezán kerüljön.
- Sütés:Előmelegített sütőben 180 °C-on (fedő nélkül) süssük 30-40 percig, amíg a sajt megpirul és a cukkini megpuhul.
Megjegyzés/Tipp
Tálalás:
Hagyjuk hűlni legalább 10 percig, hogy szépen szeletelhető legyen. Díszítsük friss bazsalikommal, oregánóval vagy kakukkfűvel.