
Cukkini befőtt édesen befőzőautomatával készítve
Hagyományos, vizes dunsztolással elkészíthető cukkini befőtt, akár alma kompót helyett is.
Eszközök
- 12-13 370 ml-es üveg
Hozzávalók
- 4 közepes cukkini
- 12-13 evőkanál cukor
- 200 ml bio citromlé
- kb 7 teáskanál fahéj (illetve ízlés szerint kevesebb vagy több)
- víz amennyi szükséges
Elkészítés
- A cukkiniket megmossuk, meghámozzuk és eltávolítjuk a magházat
- Kb 1×1 cm-es vagy picit kisebb kockákra vágjuk
- Megtöltjük a kockázott cukkinivel az üvegeket. Kicsit meg is lehet nyomkodni, mert főzés közben "összemegy", és akkor az üveg alja üres lesz.
- Mehet rá egy evőkanál cukor, vagy 4-szeres eritrites édesítőből 1 teáskanál üvegenként.
- 15 ml citromlé üvegenként
- Ezután minden üveget felöntünk vízzel. Várni kell kicsit, mert előfordulhat, hogy lassabban csorog le a víz, 2-3 perc múlva ellenőrizzük, és ahol kell, töltsünk még rá úgy, hogy kb 4-5 mm szabad hely maradjon az üveg szájáig.
- Le kell zárni alaposan kupakokkal (érdemes újakkal).
- Mehet a befőző automatába, maximum 2 rétegben. Ha egyforma üvegeket használunk, akkor az első sor tetejére mehet egy rozsdamentes kerek sütirács, és rá a többi üveg (ha második réteg is lesz).
- Ezután 90 fokra és 30 percre állítjuk az automatát. Amikor végzett, leengedjük belőle a forró vizet, és a tetőt rajta hagyva hagyjuk kihűlni. Másnap már lehet kiszedni, és eltenni a helyére.
Megjegyzés/Tipp
Ha a receptben említett 4-szeres eritrites édesítővel készíti valaki, akkor cukorbetegek számára is fogyasztható, alacsony energia – és szénhidráttartalmú befőttet kap.