Cukkini befőtt édesen befőző automatával

Cukkini befőtt édesen befőzőautomatával készítve

Cukkini befőtt édesen befőző automatával

Cukkini befőtt édesen befőzőautomatával készítve

Hagyományos, vizes dunsztolással elkészíthető cukkini befőtt, akár alma kompót helyett is.
Előkészítési idő 1 hour
Főzési idő 1 hour 10 minutes
Recept fajta Saláta
Konyha Magyar

Eszközök

  • 12-13 370 ml-es üveg

Hozzávalók
  

  • 4 közepes cukkini
  • 12-13 evőkanál cukor
  • 200 ml bio citromlé
  • kb 7 teáskanál fahéj (illetve ízlés szerint kevesebb vagy több)
  • víz amennyi szükséges

Elkészítés
 

  • A cukkiniket megmossuk, meghámozzuk és eltávolítjuk a magházat
  • Kb 1×1 cm-es vagy picit kisebb kockákra vágjuk
  • Megtöltjük a kockázott cukkinivel az üvegeket. Kicsit meg is lehet nyomkodni, mert főzés közben "összemegy", és akkor az üveg alja üres lesz.
  • Mehet rá egy evőkanál cukor, vagy 4-szeres eritrites édesítőből 1 teáskanál üvegenként.
  • 15 ml citromlé üvegenként
  • Ezután minden üveget felöntünk vízzel. Várni kell kicsit, mert előfordulhat, hogy lassabban csorog le a víz, 2-3 perc múlva ellenőrizzük, és ahol kell, töltsünk még rá úgy, hogy kb 4-5 mm szabad hely maradjon az üveg szájáig.
  • Le kell zárni alaposan kupakokkal (érdemes újakkal).
  • Mehet a befőző automatába, maximum 2 rétegben. Ha egyforma üvegeket használunk, akkor az első sor tetejére mehet egy rozsdamentes kerek sütirács, és rá a többi üveg (ha második réteg is lesz).
  • Ezután 90 fokra és 30 percre állítjuk az automatát. Amikor végzett, leengedjük belőle a forró vizet, és a tetőt rajta hagyva hagyjuk kihűlni. Másnap már lehet kiszedni, és eltenni a helyére.

Megjegyzés/Tipp

Ha a receptben említett 4-szeres eritrites édesítővel készíti valaki, akkor cukorbetegek számára is fogyasztható, alacsony energia – és szénhidráttartalmú befőttet kap.