Go Back
Cukkini befőtt édesen befőző automatával

Cukkini befőtt édesen befőzőautomatával készítve

Hagyományos, vizes dunsztolással elkészíthető cukkini befőtt, akár alma kompót helyett is.
Előkészítési idő 1 hour
Főzési idő 1 hour 10 minutes
Recept fajta Saláta
Konyha Magyar

Eszközök

  • 12-13 370 ml-es üveg

Hozzávalók
  

  • 4 közepes cukkini
  • 12-13 evőkanál cukor
  • 200 ml bio citromlé
  • kb 7 teáskanál fahéj (illetve ízlés szerint kevesebb vagy több)
  • víz amennyi szükséges

Elkészítés
 

  • A cukkiniket megmossuk, meghámozzuk és eltávolítjuk a magházat
  • Kb 1x1 cm-es vagy picit kisebb kockákra vágjuk
  • Megtöltjük a kockázott cukkinivel az üvegeket. Kicsit meg is lehet nyomkodni, mert főzés közben "összemegy", és akkor az üveg alja üres lesz.
  • Mehet rá egy evőkanál cukor, vagy 4-szeres eritrites édesítőből 1 teáskanál üvegenként.
  • 15 ml citromlé üvegenként
  • Ezután minden üveget felöntünk vízzel. Várni kell kicsit, mert előfordulhat, hogy lassabban csorog le a víz, 2-3 perc múlva ellenőrizzük, és ahol kell, töltsünk még rá úgy, hogy kb 4-5 mm szabad hely maradjon az üveg szájáig.
  • Le kell zárni alaposan kupakokkal (érdemes újakkal).
  • Mehet a befőző automatába, maximum 2 rétegben. Ha egyforma üvegeket használunk, akkor az első sor tetejére mehet egy rozsdamentes kerek sütirács, és rá a többi üveg (ha második réteg is lesz).
  • Ezután 90 fokra és 30 percre állítjuk az automatát. Amikor végzett, leengedjük belőle a forró vizet, és a tetőt rajta hagyva hagyjuk kihűlni. Másnap már lehet kiszedni, és eltenni a helyére.

Megjegyzés/Tipp

Ha a receptben említett 4-szeres eritrites édesítővel készíti valaki, akkor cukorbetegek számára is fogyasztható, alacsony energia - és szénhidráttartalmú befőttet kap.