A cukkini ritkán okoz allergiát, de bizonyos esetekben allergizáló hatása lehet, főleg azoknál, akik egyébként is érzékenyek a tökfélékre vagy pollenallergiában szenvednek. Nézzük meg részletesen:
1. Cukkini allergia – létezik, de ritka
A cukkini a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, akárcsak az uborka, tök, patisszon, sőt, a dinnye is. Allergia ezekre a növényekre előfordulhat, de viszonylag ritka.
Lehetséges tünetek:
- Viszketés a szájban, ajkakon vagy torokban (ún. orális allergia szindróma)
- Bőrkiütés, csalánkiütés
- Emésztőrendszeri panaszok (pl. puffadás, hasfájás)
- Ritkán: duzzanat, nehézlégzés (súlyosabb esetek)
2. Keresztallergia lehetősége
A cukkini allergiája gyakran keresztallergiaként jelentkezik, főleg:
- Parlagfű-allergiásoknál
- Pollenallergiásoknál (pl. nyírfa, üröm)
Ez azt jelenti, hogy a szervezet az adott pollen fehérjéjére reagál, de hasonló fehérjét felismer a cukkini nyers állapotában is, és tüneteket produkál.
3. Főzés hatása
A cukkini allergén fehérjéi hőre érzékenyek, ezért:
- Főzve, sütve ritkábban okoz tüneteket
- Az orális allergia szindróma általában csak nyers fogyasztás után jelentkezik
4. Érzékeny csoportok
Nagyobb eséllyel okozhat panaszt:
- Kisgyermekeknél vagy csecsemőknél (bevezetésnél fontos az óvatosság)
- Parlagfűre, nyírfára allergiásoknál
- Akiknek korábban már volt zöldség- vagy gyümölcsallergiájuk
Összefoglalás
A cukkini alacsony allergiakockázatú zöldség, de:
- Keresztallergia miatt bizonyos érzékeny személyeknél okozhat tüneteket
- A nyers cukkini valószínűbb allergén, főzve ritkábban vált ki reakciót
- Ha allergiás tüneteket észlelsz cukkini fogyasztása után, érdemes orvoshoz vagy allergológushoz fordulni
👶 Tipp kisgyermekeknél:
- Elsőként mindig főtt, pépesített formában kínáld.
- Figyelj a reakciókra 1-2 napig: kiütés, szájviszketés, hasmenés.
Ha valaki gyanítja, hogy érzékeny lehet a cukkinire, ne kísérletezzen nyers fogyasztással, inkább kérje ki allergológus véleményét.