A cukkini nem csak egyféle zöldség! Bár legtöbben a klasszikus hosszúkás, sötétzöld változatot ismerik, valójában többféle színű, formájú és méretű cukkini létezik. Ezek között nemcsak megjelenésben, de ízben, állagban és felhasználásban is van különbség. Nézzük meg a legismertebb cukkini fajtákat egyszerűen, érthetően!
1. Zöld cukkini (klasszikus fajta)
Ez a legismertebb és leggyakrabban használt fajta (Black beauty). Hosszúkás, egyenletesen sötétzöld héjjal rendelkezik. Íze enyhe, húsa lédús és puha. Szinte mindenre alkalmas: főzésre, grillezésre, sütésre, vagy akár nyersen is.
Előnyök: könnyen beszerezhető, gyorsan nő, sokoldalúan felhasználható.
Tipp: akkor a legfinomabb, ha még 15–20 cm-es.
2. Sárga cukkini
Formára hasonló a zöld fajtához, de élénk sárga színe már messziről felismerhető. Íze egy kicsit édeskésebb és lágyabb, állaga pedig puhább lehet. A színe miatt a tálalásban is remek: feldobja az ételeket!
Előnyök: esztétikus, édesebb íz, változatosabb megjelenés.
Tipp: keverve zöld cukkinivel színes, látványos ételeket készíthetsz.
3. Cukkini csíkos vagy foltos héjjal
Ezek a fajták zöld alapon világosabb csíkokkal vagy pöttyökkel tarkítottak. Különlegesen mutatósak, gyakran kissé roppanósabb hússal rendelkeznek. Ízben hasonlóak a klasszikus változathoz.
Előnyök: különleges megjelenés, jól bírja a főzést és a grillezést.
Tipp: látványos köretként vagy zöldségtálakban igazán mutatós.
4. Gömb cukkini (Round zucchini)
Ez a fajta gömb alakú, mint egy kis labda. Tökéletes töltött cukkinihez, mivel az alakja miatt könnyen meg lehet tölteni hússal, rizzsel, zöldségekkel.
Előnyök: dekoratív, jól formázható, kiváló töltéshez.
Tipp: sütőben süsd meg töltve, és az asztalon is garantált a siker!
5. Mini cukkini (baby zucchini)
Ezek apró méretűek (kb. 8–12 cm hosszúak), zsengék, roppanós héjjal és édeskésebb ízzel. Gyakran díszítésre vagy előételekhez használják, de grillezve vagy pirítva is kiválóak.
Előnyök: gyorsan elkészíthető, nem kell hámozni vagy magozni.
Tipp: egészben grillezve vagy sütve mutatós és ízletes.
6. Fehér vagy halványzöld cukkini
Ez a fajta világosabb színű, íze enyhébb és húsa gyakran sűrűbb, így jól bírja a hőkezelést. Kevésbé elterjedt, de ugyanolyan jól használható, mint társai.
Előnyök: kevésbé ismert, de ugyanúgy sokoldalú.
Tipp: lecsóhoz vagy rakott ételekhez kiváló választás.
Összefoglalás
A cukkini sokkal változatosabb, mint elsőre gondolnánk. Legyen szó klasszikus zöldről, színes változatokról vagy különleges formákról, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ha többfélét használsz egy ételben, nemcsak az íz lesz gazdagabb, de a látvány is sokkal színesebb!
👉 Tipp: Próbálj ki több fajtát a kertedben vagy a konyhádban – megéri!