Cukkini dzsem vagy cukkini lekvár

Cukkini dzsem vagy lekvár

Cukkini dzsem vagy cukkini lekvár

Cukkini dzsem

Cukkini dzsem vagy lekvár – ki hogy nevezi
Előkészítési idő 40 minutes
Főzési idő 30 minutes
Recept fajta Reggeli
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

  • 2 kg pucolt és magtalanított cukkini
  • 20-30 dkg cukor
  • 2-3 db bio citrom leve
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • 20 grammm Nature cookta pektin (tiszta citrus pektin)

Elkészítés
 

  • A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk.
  • Kevés vízben (egy csipet sóval – ez elhagyható) puhára főzzük.
  • Szűrőtálba öntjük, és lecsepegtetjük
  • A pektint keverjük el 20 dkg cukorral.
  • A darabolt cukkinit, a pektines cukrot, 2 citrom levét és 1 tk fahéjat (elhagyható) beleszórjuk és az egészet homogénre turmixoljuk.
  • Ha nem elég édes, akkor még tehető hozzá cukor ízlés szerint, ugyanígy ha valakinek nem elég savanyú akkor plusz citromlé, és a fahéjjal is ugyanez a helyzet.
  • Üvegekbe töltjük, ilyen mennyiséget legjobb 200 ml-es üvegekbe tölteni, jól záródó tetővel lezárni.
  • Befőző automatába betenni, vizet tenni bele a készülék leírásának megfelelően. Ezután 90 fokot és 30 perces főzési időt beállítani és elindítani.
  • A főzés végén a vizet leereszteni (vigyázz, forró!), és a lefedett készülékben hagyni kihúlni.

Megjegyzés/Tipp

A fahéj + citromlé hatására almás ízvilágú lesz az amúgy semleges ízű cukkini.
Hagyományos dunsztolással is elkészíthető fazékban. Amikor gyöngyözni kezd a víz (vagy hőmérővel mérve eléri a 90 fokot), onnan számítva 30 percig főzni. Utána száraz dunsztba áttenni.